Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس- بوشهر، مرضیه جهان‌دیده: دریا بست عنوانی آشنا برای صیادان بوشهری است. تنها زمانی که درهای دریا به روی صیادانش بسته می‌شود، آن هم درست در وسط گرمای تابستان و آن هنگام که خلیج فارس برای تقویت بنیه و افزایش جمعیت آبزیانش نیاز به استراحت دارد. طرحی مدیریتی برای حفظ ذخایر آبزیان خلیج فارس و جلوگیری از صید شناورهای غیرمجاز در آبهای ساحلی استان ما غیرصیادی ممنوع می‌شود تا خلیج فارس بار دیگر سفره‌اش را پربرکت کرده و پذیرای مجدد صیادانی باشد که رزق و روزی‌شان را از دل آبهای نیلگونش بیرون می‌کشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

رسمی به نام گفال کردن 

اما برای صیادی که در تمام طول سال، در گرما و سرما، طوفان و آرامش دل به دریا زده و با چنگ و دندان، نانش را از خلیج فارس گرفته و به سر سفره خانواده آورده این زمان نیزمجالی برای استراحت نیست. صیاد باید از این فرصت استفاده کرده و به تعمیر شناورش که یک سال تمام روی دریا کار کرده، بپردازد و ایرداتش را برطرف کند. به این ترتیب فصلی شروع می‌شود که در زبان صیادی به آن «گفال کردن» می‌گویند. 

کاپیتان نصراله صفوی که بیشتر سالهای عمرش را روی دریا بوده و تجارب زیادی از دریانوردی در آبهای مختلف دنیا دارد می‌گوید: رسم گفال برمی گردد به زمانهای دور. آن زمان که خبری از آلیاژهای فلزی در بدنه‌ کشتی‌ها نبود و چوب‌های ساج که بومی کشور هند بود و از طریق حمل و نقل دریایی به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و ایران می‌رسید، بدنه‌ جهازات دریایی را تشکیل می‌داد.

این چوب که به چوب سخت هند شرقی هم مشهور بود به علت روغنی بودن، فشردگی و سخت بودن آن در مقابل پوسیدگی و کرم خوردگی، متریالی عالی جهت استفاده در بدنه کشتی‌ها و قایق‌هایی بود که در شرایط سخت آب و هوایی مدت‌های طولانی روی آب شناور بودند. 

چوب ساج اما در گرما و سرما دچار انقباض و انبساط می‌شد و همین واکنش‌ها بخصوص انبساطی که در فصل گرما رخ می‌داد باعث به وجود آمدن شکاف و فاصله بین الوارها شده و با نفوذ آب به داخل شناور امنیت آن را به خطر می‌انداخت. از طرف دیگر شدت جریانات دریایی میخ‌های به کار برده در بدنه جهازات را شل و گاهی از جا می‌کند و بنابراین لازم بود تا در فرصتی مناسب تعمیر شوند و چه فصلی مناسب‌تر از ایام دریابست.

جاشوها، شناور را به ساحل آورده و با کمک ماده‌ای چسناک که به فیتیله یا نخ پنبه‌ای آغشته می‌شد این شکاف‌ها پر و درزها اصلاح می‌شد. این ماده‌ چسبناک ترکیب چند عنصر بود که هر کدام کاربرد خاصی داشت: اولین ماده رنگ چندل بود که مانع از کرم خوردگی الوارها می‌شد، روغن کنجد ماده‌ای که مانع نفوذ آب به داخل شناور شده و دامر؛ ماده‌ای صمغی و زرد رنگ و سخت که موجب انعطاف چوب‌ها می‌شد. 

گفال فصل همدلی و مشارکت جامعه صیادی

کاپیتان صفوی این را هم افزود که فصل گفال، فصل همدلی و مشارکت جامعه‌ی صیادی بوشهر با همدیگر بود. از آنجا که در گذشته امکانات باربری و مکانیکی و ماشینی وجود نداشت تمامی این کارها توسط نیروی انسانی انجام می‌شد. بنابراین صاحبان لنج‌ها و قایق‌ها به همراه جاشوها و کارگران در ایام گفال به یاری همدیگر آمده و در تمامی مراحل از کشیدن جهازات از آب به بیرون تا تعمیرات وسپس برگردان آن‌ها به آب با هم همکاری و مشارکت داشته‌اند. رسمی پسندیده که باعث افزایش حس همدلی و مشارکت اجتماعی آنان می‌شد. 

صیادانی که هرگز استراحت نمی‌کنند

گفال مخصوص تابستان بود چرا که گرمای هوا شیارهای بین الوارها را به خوبی باز می‌کرد و بنابراین فرصت مناسبی برای فیتیله کوبی بود، از طرف دیگر گرما جذب روغن را بالا می‌برد و روغن کاری جهازات به درستی انجام می‌شد. بنابراین صیادان بوشهری هیچ وقت مجالی برای استراحت نداشته و در ایام دریابست نیز در زیر آفتاب سوزان جنوب و شرجی نفس گیر مشغول تعمیر شناورها شده و پس از بیرون کشیدن از آب، تعمیرات و شستشو مجددا به آب انداخته و آماده‌ شروع یک سال صیادی دیگری می‌شدند تا رزق‌شان را خلیج فارس سخاوتمند دریافت کنند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: لنج شناور ساخت لنج خلیج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۲۱۶۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گرامیداشت روز خلیج فارس (عکس)

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ورود سامانه بارشی به هرمزگان و تلاطم دریا در خلیج فارس
  • فاجعه زیست محیطی؛ خلیج فارس شورتر شد
  • آزادی ۵ نفر از صیادان ایرانی در سیشل
  • آزادی ۵ نفر از صیادان ایرانی در کشور سیشل
  • دیپلماسی و میدان، پای کار «آبیِ ایرانی»/ نگاهی به مواضع مقامات کشوری و لشکری در روز خلیج فارس
  • گرامیداشت روز خلیج فارس (عکس)
  • آتش سوزی ۲ فروند لنج در بندر شهدای هفت تیر چابهار | فوت یک نفر و خسارت سنگین مالی به صیادان
  • خلیج فارس نقطه مشترک همه مردم ایران
  • درخواست آمریکا : سیستم مشترک دفاع هوایی کشورهای عربی مقابل ایران
  • ۸۰ درصد تجارت ما از خلیج فارس است